Download de checklist Kredietaanvraag

Verkoop tafelzilver Kas Bank moet uitkomst brengen..?

Geschreven door:
Klaas Hoekstra

Kas Bank verdiende in de eerste zes maanden van dit jaar € 900.000, aldus het artikel in het FD van afgelopen vrijdag 26 augustus (“Winst Kas Bank verdwenen door lage rente”), dit in tegenstelling tot het eerste halfjaar 2015 toen Kas Bank nog €8.9 mio wist over te houden.

Een van de oorzaken is, volgens Kas Bank, de aanhoudende lage rente. Dat is merkwaardig, want één van de grotere evenknieën van Kas Bank, namelijk ABN Amro Bank, had in het eerste halfjaar - bij dezelfde lage rentes - juist een hogere rentemarge.

In feite zou een hoge of lage rente (lees basisrente aan de inkoopkant) natuurlijk geen verschil mogen maken bij de rentemarges die worden gehanteerd door banken. 

Kort door de bocht werkt het bankbedrijf namelijk als volgt: een bank koopt geld in, tegen een bepaalde kostprijs, verhoogt die kostprijs vervolgens met de rentemarge, en de klant van de bank betaalt het eindresultaat van deze som. 

Zo werkt het in de praktijk helaas niet, zo moge blijken uit het volgende:

Terwijl vóór de kredietencrisis van 2008 rentemarges op gedekte woninghypotheken in Nederland rond de 80 basispunten schommelden, liepen die marges ná 2008 fors op. En wel tot meer dan 200 basispunten, zo bleek onder andere uit vergelijkingen met (woning)hypotheektarieven in Duitsland en België. Natuurlijk zijn die markten niet met die in Nederland te vergelijken (immers de Loan to Value zou in Nederland veel hoger zijn...), aldus de Nederlandse banken, dus zegt zo’n onderzoek niets..

Merkwaardig genoeg zijn deze rentemarges na enkele jaren weer gaan dalen en kunnen de huidige hypotheektarieven zich weer meten met die van onze buren. Bijzonder . . . . dat zal toch zeker geen verband houden met de inmiddels weer sterk verbeterde solvabiliteitsratio’s van de Nederlandse banken (o.a. gefinancierd uit de veel hogere rentemarge –met name gedurende de crisisjaren)?

Voor Kas Bank maakt het allemaal niet uit. Het jongste plan, de verkoop van het fraaie hoofdkantoor op de Dam in Amsterdam, zal ongetwijfeld boekwinst met zich meebrengen, en dus – tijdelijk - betere resultaten geven. 

Of hier echter sprake is van “sustainability” qua (bank)bedrijfsmodel valt ernstig te betwijfelen. De lage rente zal de bank daarom voorlopig wel blijven plagen.

Vreemd vermogen in uw bedrijf

Benieuwd naar de “sustainability” van het vreemde vermogen in uw bedrijf? 

Neem dan vrijblijvend contact op met Solid State Consulting voor een beoordeling > http://solidstateconsulting.nl/contact

Meer publicaties: