Opmerkelijk was het bericht in het FD vorige week vrijdag waarin Klaas Knot, president van DNB, openlijk pleit voor het schrappen van de fiscale prikkel voor ZZP’ers. Dat is volgens mij zo ongeveer het laatste onderwerp waar DNB zich mee bezig moet houden.
Een Centrale Bank als DNB dient zich met name maar vooral bezig te houden met prijsstabiliteit, muntstabiliteit en, niet onbelangrijk, toezicht op financiële instellingen om met dit alles ‘bij te dragen aan duurzame welvaart in Nederland’.
Met name het toezicht op de financiële instellingen raakt nogal eens in de knel. Van de, in 2008, vier grootste Nederlandse banken zijn sindsdien inmiddels twee gefailleerd (ABN Amro en SNS). ING was ‘too big to fail’ en moest met 28 mrd Euro overheidssteun worden gered. ING is overigens nog bezig om de opgelegde strafmaatregelen van de ECB uit te voeren. Slechts één bank, Rabobank, bleef zelfstandig maar kon blijkbaar de weelde ook niet dragen en valt van het ene schandaal (Liborgate) in het andere (rentederivaten).
Het lijkt mij dat Knot zich beter kan focussen op zijn primaire taken waar hij de handen meer dan vol aan heeft, in plaats van te proberen het fiscale beleid in Nederland land te beïnvloeden.
Laat Knot nou niet vervallen in de fouten van zijn voorganger, die het toezicht op de banken volledig uit handen liet vallen. Daardoor is de kredietcrisis in Nederland (die overigens werd getriggerd door de val van Lehman Brothers in de USA) veel erger uitgevallen dan in de ons omringende landen. De gevolgen van die crisis zijn tot op de dag van vandaag voelbaar voor ondernemend Nederland. Laat DNB nu eindelijke aan de slag gaan met ‘bij te dragen aan duurzame welvaart in Nederland’ zoals op haar site staat te lezen.