De Nederlandse regering heeft kennelijk ingestemd met de Europese richtlijn (IORP-2 richtlijn) inzake onze pensioenen, zo bleek vorige week uit berichten uit de pers. De volledige zeggenschap over de Nederlandse pensioenen zou hiermee per 1-7- 2016 overgedragen zijn aan Europa. Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer volledig op het verkeerde been gezet door pas eind juni de stukken aan de Kamer te zenden.
Tweede Kamerleden voelden zich overrompeld, maar met instemming van VVD, PvdA en D66, zou de instemming namens de Nederlandse regering inmiddels verzonden zijn aan Brussel.
Het Nederlandse pensioenstelsel kan tot één van de beste ter wereld worden gerekend, zo niet het allerbest beste. Er zit circa €1.400 miljard in onze pensioenpotten, wat zo’n 60 % van het totale pensioengeld in Europa is. Europese landen gaan voortaan meebeslissen over onze pensioenen, ook de landen die amper over een pensioenstelsel beschikken.
Saillant detail: de Duitse pensioenen blijven buiten schot
Het is nu ook mogelijk geworden dat Nederlandse pensioenfondsen zich buiten Nederland gaan vestigen, weliswaar met instemming van de Nederlandse Bank. Duitsland heeft overigens Brussel gevraagd dat haar pensioenstelsel buiten schot blijft binnen Europa en dat is gehonoreerd.
De grote zorg is natuurlijk dat de komende jaren veel pensioengeld verdampt, c.q. aan oneigenlijke zaken besteed wordt. Als er in de toekomst daardoor veel lagere pensioenen kunnen worden uitgekeerd, levert dit binnen Nederland ook veel lagere belastinginkomsten op. En vormt daarmee een groot potentieel probleem voor financiële de toekomst van ons land. Dit is nog niet alles, mevrouw Klijnsma schijnt nog iets te hebben geregeld: De status van pensioengeld was altijd "uitgesteld loon", het gaat derhalve om individuele rechten, Klijnsma zou dit nu gewijzigd hebben in "gemeenschapsgeld". Dus al ons individueel opgebouwde pensioengeld zou met één pennenstreek gemeenschapsgeld van Europa zijn geworden.
Waarom moet Nederland toch altijd het braafste jongetje van de klas zijn…?