Veel ondernemers in Nederland zijn er de afgelopen jaren achter gekomen wat de relatie met hun huisbank werkelijk inhoudt. Toen de banken zelf in 2008 - na het omvallen van Lehman Brothers - in de problemen kwamen, zijn de magere jaren voor ondernemend Nederland aangebroken.
Door extreme leverage - ING leende haar eigen vermogen in de hoogtijdagen vóór 15 september 2008 meer dan 50X uit - kwamen de ‘big four’ stuk voor stuk op een hellend vlak terecht, met dramatische gevolgen voor de klanten van die banken. ABN Amro Bank ging - net als SNS Bank - uiteindelijk net niet failliet, door ingrijpen van de overheid. ING was too big too fail en moest met veel overheidssteun worden gered. Als de overheid niet was bijgesprongen met een garantiefaciliteit van € 28 miljard, was ook ING voor de bijl gegaan, alle mooie praatjes van de ING Directie ten spijt.
Rabobank was de enige van de ‘big four’ die het zonder overheidssteun kon redden. Toch presteerde deze bank het – toen de crisis full power aan de gang was - tarieven te laten manipuleren om zo de eigen winst te spekken*. De spotjes op de Nederlandse televisie over de trotse triple A rating van de bank waren ondertussen te tenenkrommend geworden om aan te zien.
Zonder nu al te zuur te doen over de Nederlandse banken, stel ik de vraag:
· wat is nu de les voor het Nederlandse bedrijfsleven als we deze zaken de revue laten passeren?
· wat is wijsheid?
· hoe kan deze onverkwikkelijke gang van zaken toch waarde in zich dragen?
Het antwoord moge duidelijk zijn: ondernemers, bereid u op alles voor!
Zorg ervoor dat uw financiële structuur optimaal is en dat er voldoende ruimte zit in deze financiering. Wees u bewust van alle voorwaarden in de kredietovereenkomst met de bank en zorg ervoor dat u als ondernemer aan deze voorwaarden voldoet.
Dreigt u één of meer van de convenants niet te halen, maak daar dan direct melding van bij uw bank.
Er kunnen veel nare problemen voortkomen uit de kredietovereenkomst als de ondernemer zich niet bewust is van de strekking van de kredietvoorwaarden.
1. Zorg voor een spaarpotje waar uw onderneming in tijden van nood op terug kan vallen. Dit spaarpotje mag dan natuurlijk niet bij uw huisbankier staan, want die gaat er dankbaar gebruik van maken.
2. Laat
uw onderneming daarom éénmaal in de 3 jaar financieel doorlichten door een
onafhankelijke deskundige partij. Deze kan vaststellen of uw onderneming gezond genoeg is
voor een volgende financiële crisis.
Regeren is namelijk nog steeds vooruitzien.
* Rabobank is de enige Nederlandse bank die rentestanden doorgeeft voor de Libor. De Rabobank had grote commerciële belangen om de rente in hun eigen voordeel bij te stellen en is verwikkeld in de Liborgate affaire.